петък, 27 март 2015 г.

Тайният сценарий на ГЕРБ за управление на държавата

Има информация за план за генерална промяна на върховете в държавното управление. В средите на управляващите очакват много сериозни размествания на ключовите управленски постове заради предстоящите местни избори наесен и следващия вот за президент.

Най-популярният сред герберите сценарий вещае изглеждащото леко странно на пръв поглед пускане на строителната министърка Лиляна Павлова в битката за кмет на София. Обясненията на един подобен ход обаче звучат логично. Сегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова също се спрягала за кариерно израстване. За нея вариантите били два.

Според първия, който бил и най-вероятен, Фандъкова ще седне на премиерското място в случай, че министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се кандидатира за президент.

Борисов все още обаче не бил напълно категоричен дали да се впусне в кампанията.
Ако предпочете да остане на сегашния си пост, кандидатът ни за президент е много вероятно да бъде Фандъкова, казаха източници от ГЕРБ пред Клуб Z.

Който и от двата сценария да се случи, то България ще има за първи път жена за президент или за редовен министър-председател. Ренета Инджова също е била премиер, но в служебен кабинет.

В момента столичният кмет е политикът с най-висок рейтинг в България. Според данните от февруарското изследване на "Галъп" одобрението за Фандъкова е 44%, което е с 11 на сто над процента на Бойко Борисов.

За мястото на Лиляна Павлова в регионалното министерство също се чува, че има готов да я замести. В най-голямата управляваща партия за този пост много активно се спряга името на бившият служебен вицепремиер Екатерина Захариева, която е от администрацията на сегашния президент Росен Плевнелиев.

Според други източници на Клуб Z Захариева наистина много искала да бъде министър.

Името на бившия служебен вицепремиер е било обсъждано още при съставянето на сегашното правителство. За Захариева след последното разпределение на постовете във втория кабинет "Борисов" останало Министерството на туризма. Тя обаче никак не искала да е начело на напълно лишено от смисъл ведомство, а и сегашната министърка Николина Ангелкова се оказала в списъка на хората, които задължително трябва да станат министри.

Слухът за включването на Лиляна Павлова като кандидат за местния вот е стигнал и до Реформаторския блок. В по-малкия коалиционен партньор също са чували, че тя ще се кандидатира за кмет, но не на София, а на Варна.

В морската столица ГЕРБ не били склонни да се доверят за втори път на сегашния си кмет Иван Портних.

От Министерството на регионалното развитие обаче са скептични за възможността Павлова да напусне министерството. Със сигурност до момента с нея не е говорено за евентуалната й кандидатура за кмет, казаха за Клуб Z близки до министърката.

Според тях не е много ясно как в самия ГЕРБ би се приела номинация на Павлова за столичен кмет. Строителната министърка не е член на партията, а е представител на гражданската квота.

Всички тези спекулации са все още с висока доза условност. Нищо не пречи наесен Фандъкова за пореден път да спечели кметското място в София и рокадите да бъдат отложени чак до наближаването на президентските избори догодина. Недостатък на този вариант е, че при него в столицата ще се наложи да има предсрочен вот. Но така беше и когато Бойко Борисов бе избран за премиер и освободи кметския престол.



Няма коментари:

Публикуване на коментар